Vad gör vi när vi inte mår bra?

Alla vi som haft husdjur själva eller haft med djur att göra på något vis har nog sett hur de gör när de inte mår bra. Om de är skadade, har problem med tänderna eller har ont i magen... de drar sig undan. De drar sig undan för att få läka i fred. Eller hur?! 


Jag har gått från att varken veta numret till vårdcentralen eller sjukvårdsupplysningen till att medicinera och regelbundet besöka diverse mottagningar. 

Min RA är långt ifrån så illa som den skulle kunna vara. Så länge det är så är jag förstås otroligt tacksam. Jag vet och jag förstår att det kanske inte alltid kommer att vara så. 

Jag har dagar då jag är i princip symtomfri och jag har andra dagar... 😥De där andra dagarna gör jag nog ibland som djuren, drar mig undan. Jag blir lite tystare och lite mer lågmäld. Håller mig kanske lite för mig själv. Det ligger nog i vår natur att vi gör som djuren - går undan för att läka. 

Har man en kronisk sjukdom som jag har så är ju problematiken att man aldrig kommer läka helt och fullt även om man drar sig undan. Jag kan dra ner rullgardinen och ligga i det mörka rummet i en månad utan att bli frisk. Ibland vill jag bara göra det... inte gå upp alls, bara ligga där. 

Skulle det göra min reumatism bättre? Skulle det göra mig bättre? Skulle mitt liv bli bättre? Svaret är såklart nej! 

Till skillnad från djuren kan jag göra aktiva val. Jag kan ta mig upp, ta mig ut, vara bland folk, träna, äta bra osv. 

Är det lätt? - Nej! 
Är det bra? - Ja!! 

Ibland räcker inte energin till mer än all ligga och tycka synd om mig själv och det är ok. De dagarna behövs också! 

Men de flesta dagarna väljer jag att höja blicken, tårka tårarna, bita ihop och leva mitt liv så som jag kan och vill. Träffa vänner och familj. Springa, träna, ta steg för att nå mina mål. 
Jag har fortfarande ont, mår fortfarande illa eller har en perfekt "frisk" dag - men jag isolerar mig inte. Mitt liv (allas tror jag) blir så mycket rikare om vi kör på och gör det vi gillar. Jag blir ju inte sämre för jag springer! 
Jag blir ju inte sämre för att jag är på stan och fikar. Jag blir inte sämre för jag tar på mig nya utmaningar och sätter mig själv utanför min trygghetszon. 

Måtte jag aldrig glömma det! 
Måtte jag aldrig trilla ner i offergropen! 
Måtte jag alltid fortsätta att hålla mig framme och aldrig krypa undan för att läka ❤️❤️❤️❤️